Därför är det bra att åka skidor

Att åka skidor, det är kul, det är avslappnande, men det är även en bra träning för att få upp konditionen. Om man tittar på längdskidåkare så är dessa de allra bästa toppidrottare med den största syreupptagningen. De har även en oslagbar kondition. Detta är en slutsats många forskare har kommit fram till flera gånger om!

När man åker längdskidor så sker en belastning från första stund. Pulsen växlar i takt med hur det ser ut i omgivningen och terrängen. Det krävs kraft för att åka upp för backar och hjärtat ska förse hela kroppen med stora syremängder. De allra flesta längdskidåkare har en maximal syreupptagning i en uppförsbacke. När de kommer upp, så går de över till en annan teknik, och det gör att belastningen ändras och att man hinner återhämta sig. Den varierande belastningen man utför medverkar till att göra längdskidåkning till en effektiv konditionsträning.

Åk skidor du med!

Om du är en nybörjare och har låg kondition, så kan du ge dig ut på två till tre träningsturer per vecka. Då kommer du att uppleva en formförbättring. Efter en månad kommer du inte att vara lika andfådd och du får ett fysiskt överskott och känner tillfredställelse. Träna kondition på detta sätt eller på andra sätt bidrar till ett starkare hjärta och det i sin tur leder till reducering av hjärt-kärlsjukdomar. Det blir även en bättre balansering av vår energi, det är lättare att hålla vikten samt att det förebygger även diabetes. Utöver det så får man en bra fettförbränning, samt att humöret även det blir mer uppåt. Immunförsvaret får även det en boost. Så satsa på rätt utrustning, eventuella skydd, stödstrumpor, med mera och ge dig ut i snön du med.